keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Thorsbergin housut

Loogisintahan olisi aloittaa vaatepuolen esittely siitä ensimmäisistä asiasta jonka käsin ompelin, eli omasta pellavaisesta alusmekostani. Mutta siitä ei nyt vielä ole kovin hyviä kuvia kun taas näistä OswaldRin housuista on (edes jonkunlaisia) joten aloitetaan niillä. Housut ovat miehen asussa, ainakin pitkän tunikan kanssa, vähän siitä tylsä vaatekappale että ne eivät koskaan mihinkään näy mutta siitä huolimatta tuntuvat olevan aika pirun hankalat ja isotöiset tehdä.


Ripustin ryppyiset housut kattoon että saisin niistä otettua kuvan. Onneksi kukaan ei tullut sillä hetkellä käymään.


Ensimmäiset housut, pellavaiset, valmistuivat viime marraskuussa (älkää antako kuvassa näkyvän serpentiinin hämätä). Pellavaa housuja varten haettiin Pellatrixistä Kotkan torin laidalta. Ensin kuitenkin tein vaaleanpunaisenkirjavasta pussilakanasta mallihousut joista tuli valtavat, olevinaan pienentelin kaavaa reippaasti mutta tuli näistä silti valtavat. Mallia otin James Barkerin Thorsberg Trousers-ohjeesta.


Vyötärölle ompelin nauhakujan ja siitä tuli oikea pistojen sillisalaatti. Ja kiristettävää kangasta riittää, tuo kuulemma lisähaastetta vessareissuille.

//

Annanpäivillä todettiin että pelkissä pellavahousuissa tulee talvikelillä aika nopeasti vilu, joten piti saada toiset housut villasta, ihanan ohkaista ja kauniisti laskeutuvaa villakangasta löytyi Tippetistä. Edellisestä viisastuneena tein housujen yläosasta vähän kapeamman, neulasin housut kasaan ja mallailin ne miehen päällä sopiviksi. Siivut lähti suurinpiirtein siitä mihin olen piirtänyt katkoviivat kaavaan.

Kuva lainattu täältä.

Näiden housujen malli on tosi sympaattinen mutta kaikesta kaventelusta huolimatta villahousuistakin tuli valtavat. Ei ehkä ihan niin valtavat kuin eka versiosta mutta valtavat silti.

Mies halusi näihin tällä kertaa vyönlenkit ja se toimiikin hiukan kiristysnyöriä paremmin mutta tursottaa silti vähän joka suuntaan. Olisi pitänyt tehdä vyötärökaitaleesta matalampi ja hieman ylöspäin kapeneva niin istuisi ehkä paremmin. Sen verran täytyy vielä fiksata näitä että ompelen nuo vyölenkit hiukka puolenvälin alapuolelta kiinni jolloin vyölle jää kapeampi aukko. Jospa se vähän hillitsisi tursoilemista, sama ainakin tehosi pellavahousujen nauhakujan kanssa.


Älkää antako kissankarvojen häiritä.

//

Seuraavaksi pitää kuulemma saada vielä yhdet housut, vieläkin kapeammat ja paremmin istuvat. Vinkkejä, anyone?5 kommenttia:

 1. Asiasta aidanseipääseen: oli pakko tulla heti kysymään, että olethan varmasti tietoinen tällaisesta huhtikuussa ilmestyvästä kirjasta: Keskiajan puvut!?!

  http://kauppa.tietosanoma.fi/9789518845037

  VastaaPoista
 2. Olisiko herra valmis sirtymään irtolahkeiden käyttäjäksi? Hoset jihuu?

  VastaaPoista
 3. Marjaana: Keskiaikakamojen hovihankkijani Tippet on jo infonnut että tuollainen tulee, olen siellä heti kärkikahinoissa varaamassa omaani! =)

  Sahra: Joo täytyykin kysyä siltä. helpottais tuota ompelupuolta... =) Autenttisuus ennenkaikkea!!

  VastaaPoista
 4. Toinenkin bongaus: Kankaanpään opistolla voi kesällä opiskella keskiaikaisten kenkien tekoa ;-)

  https://www.kankaanpaanopisto.fi/captum_tuotekortti.aspx?id=18&taso=3&tid=2619&lang=fi-fi

  VastaaPoista
 5. Voihan itku, tuolla on vaikka mitä kaikkea muutakin ihanaa!

  VastaaPoista